Cinematografe Bucurestene

Back to index

 

📽 Cinemateca📽

 

 

Cinema: Magheru/Carpati/Clasic-Cinemateca   Autor: Cornel D.
Ani functionare: 1963-2015   Foto: Diverse
Adresa: Blvd. Magheru Nr. 29   Contributii:  
Nr. Locuri: -   Fost/Viitor: Cinemateca/Studio

 

A photoPe data de 4 iulie 1957, este infiintata Arhiva de Filme Cinematografice (ANFC), organism in subordinea Ministerului Invatamantului si Culturii.
Cinci ani mai tarziu pe data de 24 februarie 1962, sunt organizate primele spectacole de cultura cinematografica sub genericul “Prietenii filmului”. Evenimentul se desfasoara in sala actualului cinematograf Capitol, cu un program dedicat lui Ion Popescu Gopo. Este continuat peste doua saptamani in sala fostului cinematograf Vasile Alecsandri, din Piata Lahovari, cu un program de filme dedicat regizorului rus Vsevolod Pudovkin.
In timp, spectacolele devin un eveniment saptamanal si au continuat pana in anul 1963, in Sala Carpaţi din Blvd. Magheru 29, ulterior numita Studio.

In anul 1963, a fost infiintata Asociatia Cineastilor din Romania (actualul UCIN). Principalii initiatori au fost nume cunoscute ale cinematografiei romanesti din acea perioada: Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Calinescu, Mircea Dragan s.a.

Potrivit unui articol din Informatia Bucurestiului din 21 noiembrie 1963, la cinema Carpati este organizata „Seara prietenilor filmului” sub egida „Asociatiei Cineastilor din RPR” (ACIN), cu sediul in Bd. 6 Martie, nr. 65 si Arhiva Nationala de Filme. Proiectiile din sala Carpati au inceput in decembrie 1963 si aveau loc sâmbata, lunea si miercurea.
Programul care s-a deschidea la 15 septembrie 1964 cuprindea doua filme de lung metraj si un scurt metraj completare. Primul program era alcatuit din doua ecranizari: „Caderea casei Usher” de Jean Epstein si „La rascruce de vânturi” de Willian Willer.

Cladirea de pe Blvd. Magheru, nr. 29, care adapostea cinematograful Magheru/Carpati/Clasic-Cinemateca/Studio a fost ridicata în anul 1940 dupa planurile arhitectului Jean Monda (1900-1987) si flancata de imobile ridicate de arhitectii Paul Smarandescu (1881-1945) si Gheorghe Simotta (1891-1979).
Pe data de 15 septembrie 1964 Asociatia Cineastilor din Romania înfiinteaza oficial "Cinemateca". Primele proiectii ale noii Cinemateci au loc in sala Cinematografului Carpati din Bd. Magheru, nr. 29. Activitatea Cinematecii incepe cu un repertoriu de filme clasice, avand ca scop declarat educarea si crearea unui public de cinemateca. Proiectiile au loc exclusiv la actuala sala Studio, cu 18 proiectii saptamanal.

Proiectiile aveau loc marti, joi, vineri, sâmbata si duminica de la orele 19, iar intrarea se facea cu abonamente lunare eliberate la sediul ACIN).
Pe data de 15 septembrie 1964 sala isi schimba numele in Clasic-Cinemateca. Pentru un timp a purtat si numele de Casa Filmului.
Începând de luni, 28 septembrie 1964 în afara de spectacolele de seara ale Cinematecii cu intrare pe baza de abonament, aveau loc si patru proiectii zilnice, de la orele 10 la 18 ale unor filme care se bucurasera de mare succes pe ecranele Capitalei în anii trecuti, iar intrarea se facea pe baza de bilete eliberate la casa cinematografului.
Inainte de înfiintarea oficiala a Cinematecii au mai avut loc proiectii de filme ale Arhivei Nationale de Filme la cinematografele Vasile Alecsandri din strada Eremia Grigorescu si la cinema Tineretului din Calea Victoriei, nr. 48.

Spre sfarsitul anului 1965 Sala Clasic-Cinemateca din Bd. Magheru, nr. 29 devine Cinematecaiar mai tarziu primeste numele de Cinema Studio.

In anul 1969 Cinemateca sa va muta la cinema Union, iar din vara anului 1982 la Cinema Eforie care are 380 de locuri. Cinema Eforie este numita si Jean Georgescu din 1993. Intre 1990-1995 Cinemateca a proiectat filme si in Sala Union numita si Paul Calinescu.

din 2015 Sala Studio isi inceteaza activitatea.
"In conformitate cu prevederile Legii nr. 282/2015, publicată in Monitorul Oficial nr. 806 din 19 noiembrie 2015, de completare şi modificare a Ordonantei Guvernului nr. 20/1994, privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, cinematograful STUDIO este obligat să işi suspende activitatea până la terminarea lucrarilor privind reducerea riscului seismic.
Instituţia noastră va depune absolut toate eforturile necesare pentru rezolvarea de urgenţă a actualei situaţii , la autorităţile competente. Ne cerem scuze fidelilor noştri spectatori pentru inconvenienţa creată."
"Conducerea Uniunii Cineaştilor din România a suspendat activităţile publice din cadrul cinematografului Studio din Bucureşti (B-dul Gen. Ghe. Magheru nr.29, sector 1), care se încadrează, prin raport de expertiză tehnică, în clasa I de risc seismic şi prezintă pericol public. Menţionăm că administratorul principal al acestui cinematograf este Arhiva Naţională de Filme, Uniunea Cineaştilor din România fiind administrator secundar (locatar)."

"Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana este o institutie publica de interes national cu personalitate juridica, care-si desfasoara activitatea in baza HG 1063/2005. Obiectul de activitate este evidenta, cercetarea, colectionarea, conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului de filme, precum si organizarea de evenimente si promovarea culturii cinematografice in Romania, prin salile de cinema Eforie (Jean Georgescu) si Union (Paul Călinescu) din Bucuresti."

Cinema Capitol - Bd. Regina Elisabeta 36
Cinema Vasile Alecsandri - Str. General Eremia Grigorescu 24 (Piata Lahovari)
Cinemateca Union: Str. Ion Câmpineanu Nr.21, 130 de locuri
Cinemateca Eforie: Str. Eforie Nr.2, 380 de locuri
Cinemateca Sala Studio: Blvd. Magheru Nr.29

 

   
  Cinema Magheru - 1955  
   
  Sala Cinema Magheru - 1962  
   
  Cinemateca, 8 Octombrie 1979. (Foto: The Asahi Shimbun via Getty Images)  
   
     
   
  Cinema Eforie 1988. Foto: Andrei Birsan  
   
  Cinema Eforie  
   
  Cinemateca, Sala Union.  
   
  Cinema Studio 2009  
   
  Cinema Studio 2018  
   
  Cinema Studio 2018  
     
     

 

 

Multumim pentru vizita!