░ ░ Manastirea Pantelimon ░ ░

 

Istoria Manastirii Pantelimon incepe in prima jumatate a secolul al XVIII lea, a data cu inaltarea la domnie a lui Grigore Ghica al II lea. Initial acesta devine domnul Moldovei in 1727, iar mai tarziu, pe la 1737 devine domnitorul Tarii Romanesti. Inca de la inceputul domniei acesta incepe constructia Manastirii si a Spitalului Pantelimon.
"Dupa suirea pe tron a inceput lucrarea sa mareata in partea de rasarit a orasului Bucuresci, la o distanta de 9 kilometri, pe o insula inconjurata de trei parti de apa Colentinei, punandu-le la ambele asezaminte de patron, pe Sf. Martir si Doctor, fara de argint, Panteleimon"
Grigore Ghica al II lea ajunge a doua oara la tronul Moldovei in 1737 iar cladirea manastirii si a spitalului Sf. Pantelimon raman neterminate.
Datorita situatiei politice precare acesta este fortat sa plece in acelasi an, 1737, in exil la Constantinopole.
Deabea in 1747 revine ca domnitor in Moldova. iar in 1748 revine ca domnitor in Tara Romaneasca pentru a doua oara dupa 13 ani.
Dupa revenirea la tron, Grigore Ghica al II lea, reincepe pe la 1750 zidirea Manastirii si a Spitalului Sf. Pantelimon cu toate anemitatile necesare. Constructia Spitalului care avea 12 paturi pentru bolnavi si a Manastirii impreuna cu o fantana din apropiere este terminata in 1752.

"Biserica este in mijlocul curtei, si imprejurul ei clàdirile spitalului. Biserica desi nu e mare, insa are un aspect placut, si intr-n stil bizantin. Antreul este pe patru coloane de granit si dasupra usei o piatra bine sculptata pe care exista marca Domneasca si inscriptiune aurmatoare: "Intru slava si lauda unuia in treime proslavit Dumnezeu, si intru cinstea marelui mucenic si Tamaduitor Panteleimon, ridicatu-sau acest Dumnezeesc locasiu de prea luminatul si prea inaltatul Domn a toata tara Rornanesca Ion Grigorie Ghica VV. Intru a doua domnie a marii Sale, unde si Spital pentru bolnavi a asezat a fi cu tota inprejmuirea cata se cade, Infrumusetandu-le precum se vede cu tota cheltuiala a marii sale, ispravnic find Sandul Bucsenescul Velclucer. La leatul de la Christos 1750"".

La scurt timp dupa inaugurare, domnitorul Grigore Ghica al II lea se stinge din viata in August 26 1752 si este inmormantat in interiorul bisericii. Sapte ani mai tarziu, adica in anul 1759 Martie 14, a incetat din viata si Doamna sa Joita care este inmormantata in acelasi loc.

Pe monumentul sau de marmora, "lucrat cu multa maaestrie dupa mormantul seu", se afla scrisa urmatoarea poezie:
Datoria cea obstesca
Dupefire aomeneasca
Implinind prea fericitul
Grigorie cel preainalt
Ghica Voda incoronat
Domnin in tara Românesca,
Si.in cea Moldovenesca,
Care cu minte inalt domnind
Si cu dreptate carmuind
Data de la imparatie
Din nemul cel stramosesc,
La lacasul cel ceresc
S'au mutat far'de prihana
Cu pace si cu potvela,
Iar trupul seu cel de om
Cu cinste ca de un Domn
Aicea s'a astrucat
Si ingroparei s'a dat
Dupa vremi acestei tari,
Cu irtelepte indreptari
La al doilea Domnie
La a sa Dumnezeiasca zidire
Spre vecinica'i pomenire.
August 26 leatu 7260 sau 1752.

Asezamintele au primit o "dota" de la fondatorul lor care se compunea din mai multe mosii printre care cele de la Soreasca, Viera, Zilistea..etc.. La acestea s-au adaugat venituri donate de alti boieri si includeau 13 Manastiri(schituri) cu toate mosiile si veniturile lor.
Fondurile au fost administrate de catre familia Ghica si in timp, veniturile crescand, in anul 1868, Spitalul Sf. Panteleimon a fost reconstruit avand de data aceasta 170 de paturi. 
In timpul domniei lui Carol I. Doctorul Carol Davila a dus o campanie neobosita pentru a aduna fonduri necesare spitalului si in 1868 la sud de cladirea bisericii a fost inaltat un nou corp al spitalului cu 80 de paturi. Regele Carol I a fost implicat direct in aceasta extindere a spitalului.
Aici au fost internati soldatii romani raniti in Razboiul de Independentă al Romaniei (1877-1878). De asemenea, intre anii 1889-1890, capacitatea spitalului a fost marita cu inca 160 de paturi, într-o clădire pe latura de est.

In interiorul bisericii pe altar se afla o Sf. Evanghelie de argint, un Sf. Potir de argint. De asemenea moastele Sf. Panteleimon.
Initial biserica a avut trei preoti, dar mai tarziu pe la 1895 doar unul singur.

In urma cutremurului din 1977 Manastirea si Spitalul au fost puternic afectate. Au stat in ruina multi ani, regimul comunist neavand nici un interes sa le repare.
Dupa mai multi ani biserica si spitalul au fost demolate pentru a face loc unui complex hotelier si de agrement.

Mormantul domnitorului Grigore Ghica II-lea – a fost scos din ctitoria sa, de asemenea si mormantul domnitorului Alexandru Ghica al II-lea, primul domnitor regulamentar al Tarii Romanesti, fiind mutate la biserica Doamna Ghica – Tei, din Bucuresti, de asemenea ctitorie a dinastiei Ghica.

Asezamintele au disparut in 1986.

 

 
 
 
Biserica inainte de demolare
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Multumim pentru vizita!

 

Author: Cornel D. cornel.dusescu@gmail.com
...:;. ©CD1Inc.com ®2004 .;:...
Flag Counter